dimecres, 19 de novembre del 2014

Ara Pacis Augustae

Aquesta obra s’anomena Ara Pacis Augustae o també es coneix com a Altar de la Pau d’August. L’autor  és desconegut. La seva cronologia és des del segle 13 fins al 9 abans de Crist. És un  Altar de marbre que mesura 3,68 m d’alt per 11,60m de llarg per 10,65m d’ample. És d’estil de l’ imperi romà i de tema commemoratiu localitzat Museo del l’Ara Pacis (Roma).


Ara Pacis és una obra romana del segle I aC. La civilització romana es va desenvolupar al voltant de la Mediterrània. Les conquestes van portar la cultura romana per bona part d’Europa, el nord d’Àfrica i Orient Pròxim. Aquestes conquestes van posar en contacte els romans amb grans civilitzacions antigues com la grega o la egípcia.
Pel que fa a les modificacions de l’edifici NO hi va haver cap, sinó el 1938 Mussolini va manar construir “El pabellón del Novecientos” per protegir l’Ara Pacis.

L’Ara és una construcció de planta rectangular, sense coberta, que envolta un altar interior i central en forma de U. Tot el conjunt esta alçat sobre un pòdium força alt, té una rampa esglaonada i dues portes d’accés alineades sobre l’eix de simetria Oest - Est.


L’altar interior ocupa l’espai central i està situat damunt d’un pedestal esglaonat on es feien els sacrificis i es  deixaven les ofrenes. En els laterals del propi altar estan coronats per un fris escultòric de bous conduits al sacrifici, i als extrems hi ha decoració vegetal acabada en volutes i a sota lleons alats.
Desprès, el mur interior està decorat amb relleus. A la meitat inferior hi ha unes bandes verticals rematades per una sanefa amb decoració vegetal. A la meitat superior, s’hi presenten garlandes amb espigues i diferents fruits i a cada extrem de les garlandes hi ha un crani de bou.



Pel que fa a les façanes, podem veure que a la façana de l’oest situada a la dreta de l’escala s’explica un episodi de la vida d’ Enees.



 Al costat esquerre de la porta es conserva un  panell amb la representació de la fundació de Roma(Ròmul i Rem son alletats per la lloba en presència de Faústul i de Mart).

A la façana de l’Est a l’esquerre de la porta hi ha la deessa Roma asseguda sobre un trofeu d’armes. A la part dreta de la porta, es representa Tellus, la mare terra.



En les façanes nord i sud són decorats per un relleu únic que continua amb dos costats on hi podem veure la processó de sacerdots i els membres de la família imperial.


Un dels elements definitoris de l’estil podria ser la sensació de profunditat que s’intenta aconseguir fent més grans les figures i els objectes més propers als observadors i donant-los més volums (combinació de alt mig i baix relleu), fent així per remarcar la importància del personatge.
Un altre element podria ser el moviment que pretenen simular combinant les figures frontals , laterals i obliqües, intentant expressar el moviment gràcies a la gran varietat de posicions dels personatges.
Pel que fa a la simbologia, les garlandes i els bucranis que decoren els murs interiors, tenien un significat que era que a la natura tot mor i torna a néixer. Com havia fet August amb l’imperi, l’havia renovat. També pot simbolitzar la prosperitat de l’imperi, l’abundància.

Una clara influència dels relleus de l’Ara Pacis seria el Fris de les Panatenees de Fídies, per la individualitat dels personatges.En el caràcter narratiu el podem trobar a la columna Trajana i als relleus dels arcs de triomf.



Finalment per la valoració podem dir que l’Ara Pacis llueix uns magnífics relleus que commemoren la pau i la prosperitat de l’imperi. Les escultures mostren la processó que va inaugurar l’ altar i diversos símbols i històries del passat de Roma. En el seu conjunt podem veure que té molta influència grega barrejada amb la nova idea romana. Tot i això , es tracta d’ una obra destacada en l’ art romà.


( us posaré aquesta perquè sé que us encanta)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Post nuevo Post antiguo Home